Johannes Hendricus Jurres - Sint Maarten, 1939
Kavel 2

Terug naar veiling

Omschrijving

Johannes Hendricus Jurres - Sint Maarten

Litho uit 1939. Gesigneerd op de steen.
Uitgave 1939 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van ''Anti et Amicitiae''.
24,5 x 19,5 cm.

Johannes Hendricus Jurres (Leeuwarden, 17 januari 1875 – Amsterdam, 2 augustus 1946) was een Nederlands romantisch schilder.

Tijdens zijn loopbaan woonde en werkte Jurres in Amsterdam en maakte reizen naar Italië, Zwitserland en Spanje, waar hij enige tijd verbleef en werkte. Zijn eerste opleiding genoot hij aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam en daarna de Rijksakademie aldaar. Zijn totale oeuvre omvatte olieverven, aquarellen, tekeningen, etsen en lithografieën. In 1921 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij was lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Momenteel is er werk van hem in het Fries Museum (Leeuwarden), het Dordrechts Museum en het Singer te Laren (Noord-Holland).

Kenmerkend voor Jurres is dat hij zijn heil en toevlucht zocht in het verleden, maar dat wel op een typisch 19e-eeuwse wijze gestalte heeft gegeven. Begin 20e eeuw was er duidelijk sprake van een opkomend historisch bewustzijn en genoot Jurres een zekere waardering. Later werd Jurres lange tijd als oninteressant en ouderwets afgedaan. Huidige critici zijn milder in hun oordeel. Mede dankzij een aantal tentoonstellingen aan het eind van de 20e eeuw heeft Jurres een lichte rehabilitatie gekregen.

Jurres greep terug op Bijbelse voorstellingen of hoogtepunten uit de wereldliteratuur, zoals de "Don Quichot" van Miguel de Cervantes. Hij koos voor zijn historieschilderijen de meest dramatische momenten en versterkte de dramatiek door donkere kleuren te gebruiken en te werken met enigszins losse verfstreken.

Johannes Hendricus Jurres stierf op 71-jarige leeftijd te Amsterdam.

Helaas, deze veiling is afgelopen

Algemene informatie
Veilinghuis Vink Leuk
Coehoornsingel 49 9711 BN
Groningen

Komt u ook eens kijken in onze nieuwe winkel waar we kunst, antiek, vintage meubels, boeken enz verkopen.

Een afspraak kunt u maken op
 06-57724847  of info@veilingvinkleuk.nl


Grote kavels kunnen in overleg bezorgd worden.
Veilinginformatie
www.veilingvinkleuk.nl 

De Noesten 56 
9431 TC Westerbork 
06-18776661
info@veilingvinkleuk.nl
Verzendinformatie
Afhalen

Na de veiling dag kunt u op afspraak uw aankopen afhalen. U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer 06-57724847.

Verzenden

Wilt u dat wij uw aankoop opsturen? Dat kan, aankopen worden zorgvuldig en veilig verpakt. 

Voor een reguliere zending binnen Nederland en Europa rekenen wij de tarieven die postnl hanteert , vaak passen meerdere items in 1 zending (doos).  De verzendkosten worden u na de veiling per mail doorgegeven.  Bij bijzonderheden nemen we altijd contact met u op.

Betaalinformatie

Op dit moment kan er niet online betaald worden. We sturen u na de veiling altijd een mail met de nota en eventueel extra verzendkosten.

Betaling kan online via iDEAL via de vertrouwde omgeving van uw bank.

Veiling online betalen